Cand vorbesc de Romania nu ma refer la tara, la spatiul geografic, pentru ca Romania este o tara frumoasa, dar la fel ca in cazul Frantei, e pacat ca e populata. Romania saraca nu este de vina ca are astfel de locuitori. Sunt trist ca scriu acest articol dar el este concluzia ultimelor 2 carti citite desi in ele, culmea, NU este vorba de absolut nicio tara sau teritoriu.Concluzia lui Dan Ariely (demonstrata) in “Adevarul (cinstit) despre necinste” este ca oamenii indiferent de rasa sau cultura, scosi din mediul lor de activitate si pusi in laborator sunt moralmente asemanatori.

“Testul nostru matriceal se situeaza in afara oricarui context cultural. Altfel spus, nu este o parte inradacinata in niciun mediu social sau cultural. Prin urmare el testeaza capacitatea umana elementara de a fi moralmente flexibili si de a reancadra situatiile si actiunile in modalitati care ne pun intr-o lumina favorabila.” Pana aici e de bine, se pare ca mai avem o sansa. Dar sa nu ne pripim…

“Activitatile noastre cotidiene, pe de alta parte, sunt intretesute intr-un context cultural complex. Acest context cultural poate sa influenteze  necinstea pe doua cai principale: poate sa ia anumite activitati specifice si sa le proiecteze in domeniul moralei ori sa le extraga din aceasta; poate de asemenea sa modifice amplitudinea factorului vrajeala care este considerata acceptabila in orice domeniu particular.”

Si urmeaza explicatia, iar tu, cel ce citesti, esti suficient de destept ca eu sa nu dau exemple reale.

“Sa luam de pilda plagiatul. In universitatile americane, plagiatul este tratat cu foarte mare seriozitate, dar, in alte culturi, este vazut ca o partida de poker intre studenti si facultate. In ACELE culturi, faptul de a fi prins, mai degraba decat actul de furt in sine, este privit negativ. Tot astfel, in unele societati, diferite modalitati de a trisa – neplata impozitelor, o aventura extraconjugala, descarcarea ilegala de software si TRECEREA PE ROSU atunci cand traficul lejer o permite – NU sunt trecute asa usor cu vederea, pe cand in alte societati, ACELEASI activitati sunt tratate cu indiferenta sau chiar le dau unora MOTIVE DE A SE UMFLA IN PENE.”

Incepe sa fie mai clar desi din cate stiu eu omul acesta nu a calcat in Romania si probabil nici nu stie exact pe unde este localizata geografic. Vreau sa continui cu al doilea exemplu, “Exceptionalii”, Malcom Gladwell, unde iarasi – demonstrat stiintific – se spune ca ai nevoie de 10.000 de ore de munca sa poti avea parte de succes, alaturi de o MOSTENIRE GENETICA orientata catre efort sustinut si onoare.

“Istoricul David Arkush a facut candva o paralela intre proverbele rusesti si cele chinezesti din intelepciunea populara, iar diferentele se dovedesc a fi izbitoare. Daca nu e de la Dumnezeu nu da rod, spune un proverb rusesc (n.m. – aka nota mea – oare sa scriu aici despre Miorita, capul plecat sabia nu-l taie, para malaiata in gura lui Natafleata, moi-is posmagii) Genul de fatalism si pesimism tipic pentru un sistem feudal represiv, unde taranii nu au nici cel mai mic indemn sa creada in eficacitatea lucrului infaptuit de ei. De cealalta parte, scrie Arkush, proverbele chinezesti uimesc prin credinta ca efortul sustinut, planificarea atenta si determinarea ori cooperarea cu un grup restrans vor da roade in timp.

– Nicio masa fara sange si sudoare

– Iarna pe lenesi ii loveste de moarte gerul aspru

– Nu astepta sa-ti pice hrana din cer ci da-le intrebuintare mainilor cu care te-ai nascut

– De ce sa te intrebi daca va fi un an bun cand totul tine de muna ta?

– Daca muncasti din greu nici pamantul nu va fi lenes cu tine

– Nu exista om care sa se trezeasca inainte de rasarit, 360 zile pe an si sa nu reuseasca sa-si imbogateasca familia.”

 

Singura noastra sansa este sa ne rapeasca extraterestii, sa se corceasca cu noi, sa ne imbunatateasca ADN-ul si sa ne doneze gena de luptatori, cuceritori si invingatori. Ca mii de ani nu am stiut decat sa platim biruri si sa avem capul plecat.