Astazi, cine stapaneste informatia, stapaneste lumea. Sau macar o companie de succes. Si asa a fost de cand lumea, cel putin de pe vremea porumbeilor voiajori. Printr-un fel ciudat de reasezare a lucrurilor (care uneori se cheama adaptabilitate) primul calculator era “pe lampi” si ocupa 2 etaje dintr-o cladire capabil fiind doar sa ruleze ceva de complexitatea “Solitaire” dar astazi cele mai apreciate “scule” audio printre melomani sunt cele “pe lampi”.

Dar nu de asta vreau sa-ti vorbesc acum ci de cum poti sa-ti “ingropi” concurenta, in cazul in care ai o afacere online sau activezi in marketing.

In ultimele 12 luni am incercat sa descopar ce anume “separa apele”, care este diferenta intre invingatori si cei ce primesc doar mentiune. Am vrut sa descopar ce anume am gresit eu ca antrepenor ca nu am putut fi cuiul din roata eMag.

Si am avut privilegiul de a-mi putea aranja in asa fel programul incat sa pot citi tot ceea ce imi doream. Spun “privilegiul” pentru ca foarte multi dintre noi au un program de lucru de minim 9 ore care de multe ori ajunge si la 10-11 ore. Daca adaugam si cele 1,5-2 ore minim petrecute in trafic (masina, transport in comun, dus-intors) + timpul petrecut la micul dejun & cina & dus/baie + timpul petrecut cu “ala micu’ si/sau nevasta/prietena” rezulta ca raman doar 7-8 ore de somn, si asta fara sa pun la socoteala televizorul sau activitatea online de seara.

Tu cand anume studiezi pentru ca maine sa fii mai bun in ceea ce faci?!

Un MBA iti poate largi perspectiva de business mai mult decat iti poti imagina. Dar asta nu inseamna ca toti absolventii de MBA (oricare curs l-ar absolvi) au succesul asigurat. Mai jos ai o documentatie structurata care te va ajuta enorm sa intelegi diferenta intre “coronita” si “mentiune”. Considero mini MBA-ul tau in marketing online si psihologie comportamenta. Dar totul este egal cu zero daca nu testezi pe audienta ta, nu cercetezi si nu dezvolti lucruri noi. Diferentiaza-te sau mori, asa cum spunea Jack Trout.

1. Cum s-au cladit imperiile online, evolutia lor din stadiul de idee la cel de multinationala

Un click – Richard L. Brandt – Jeff Bezos si ascensiunea Amazon.com
Baietii de la Google – Richard L. Brandt – Cum gandesc Larry Page si Sergey Brin
Cum sa livrezi fericire – Tony Hsieh – Calea catre profituri, pasiune si scop. Cum a demisionat Tony de la Oracle si a creat LinkExchange, companie vanduta lui Microsoft pentru 265 milioane $ si cum a investit el totul in zappos.com vandut catre amazon.com cu peste 1 MILIARD $.

Dupa ce vei citi cele 3 carti te vei enerva pentru ca vei sti ca succesul depinde de bani. Banii investitorilor, la inceput fiind vorba de business angels. Zeci de milioane. Pana sa apucam noi sa aflam de acele afaceri. Business angels in online si in Romania = zero. Deocamdata.

2. Cum s-au cladit imperiile offline.

Steve Jobs – Jay Elliot & William S. Simon – iLeadership pentru o noua generatie. Omul care a transformat felul in care comunicam, consumam si ne conectam. (in completare trebuie sa vezi/citesti si Guy Kawasaki, fostul sef al “evanghelistilor” de la Apple)
Pierderea virginitatii – Richard Branson – Autobiografie. Un autist fascinant care a reusit sa cladeasca un imperiu fara mare ajutor financiar din exterior, cumva “pe persoana fizica”, si care de cateva ori a ratat la milimetru colapsul companiei. Un adevarat “jucator” in sensul bun al cuvantului.
Maestrii afacerilor online – John Middleton – Michael Dell, Peter Drucker, Bill Gates, John Naisbitt, Alvin Toffler, Michael Porter. De fapt omul vorbeste in aceasta carte de 40 CEO printre care si de Carly Fiorina (cancerul HP), Andy Grove & Gordon Moore geniile de la Intel, Linus Torvalds – daca nu stii cine e asta mai bine imi dai “unfriend”. Titlul este cumva inselator, nu are legatura stricta cu online-ul, este mai degraba o prezentare a oamenilor care au influentat tehnologia in ultimii ani, in principiu din pozitia de CEO.

Daca ti-as spune ca pana acum e aproape nimic si ca ceea ce te va ajuta sa-ti cresti vanzarile si pozitia pe piata abia acum urmeaza, esti capabil sa citesti pana la sfarsit articolul?!

Incantare – Guy Kawasaki. O deliranta incursiune “inside” Apple. Steve Wozniak, co-fondator Apple spunea: “Cititi aceasta carte pentru a reusi sa creati o companie la fel de incantatoare precum Apple”.
Reguli pentru revolutionari – Guy Kawasaki. Creeaza ca un zeu, porunceste ca un rege, munceste ca un rob!

3. Start-up si nu numai. Orice produs nou lansat poate fi considerat un fel de start-up.

– The art of the start – Guy Kawasaki. Biblia unui start-up.
– Rework – Jason Fried & David Heinemeir Hansson. O carte uluitoare despre care Tony Hsieh spunea “citeste aceasta carte de multe ori pentru a gasi curajul de care ai nevoie ca sa te pui pe treaba si sa faci ceva nemaipomenit”.
– Cum sa faci avere – Donald Trunp. O carte a Scolii de Business Donald Trump. Il stiti voi, baietasul acela din topul Forbes.
– Da lovitura! – Gary Vaynerchuk. Numele lui de familie este greu de tinut minte si de aceea pe ce publica apare vay.ner.chuk. Ca sa fie simplu de retinut, gen 192.168.100.1. Tony Hsieh (zappos.com) spunea: “Esti dator fata de tine insuti cu lectura acestei carti”

4. Marketing. Si psihologie comportamentala.

– Irational in mod previzibil – Dan Ariely. Fortele ascunse care ne influenteaza deciziile. Despre aceasta carte George Akerlof (laureat al premiului Nobel pt economie in 2001) spunea ca este “nebubesc de originala, Ariely nu doar ca ne ofera o lectura fascinanta, ci ne face si mult mai intelepti”.
– Irationalitatea benefica – Dan Ariely.
– Adevarul (cinstit) despre necinste – Dan Ariely

Aceste 3 carti de sus, odata citite, iti vor schimba viata. Vei sti ca la nivel decizional suntem toti marionete. Dar odata citite vei fi de partea corecta a unditei/pustii.

– Buzz marketing – Mark Hughes. Fa lumea sa vorbeasca despre ceea ce faci.
– Branduri senzoriale – Martin Lindstrom. Construiti branduri puternice folosind toate cele 5 simturi.
– Brand washed – Martin Lindstrom. Trucuri prin care companiile ne manipuleaza mintile si ne conving sa cumparam. Este o carte uluitoare, plina de exemple concrete prin care marile branduri ne influenteaza deciziile de cumparare fara ca noi sa ne dam seama.

5. Lectura obligatorie pentru CEO/executivi care au impresia ca le stiu pe toate.

– Efectul de halou – Phil Rosenzweig. De ce corporatiile se imbata cu apa rece si uneori esueaza lamentabil. Financial Times: “Rosenzweig nu doar ridiculizeaza numeroasele scrieri pseudostiintifice din lumea managementului. Ne explica si de ce sunt atat de slabe si cum putem invata lectia pe care ele o ofera, in raspar”.
– Viitorul managementului – Gary Hamel. Cum poti ajunge la Management 2.0 cu exemple de bune si rele din interiorul marilor corporatii. Timp de un secol oamenii au lucrat in niste inchisori construite de managementul erei industriale – perioada care le-a irosit energia, creativitatea si potentialul uman.
– Strategia si tactica stabilirii preturilor – Thomas T. Nagle & John E. Hogan. Un ghid pentru cresterea profiturilor.
– Blink – Malcom Gladwell. Decizii bune in 2 secunde.

 

6. Cum sa construiesti succesul copilului tau si de ce tu nu trebuie sa te opresti din invatat.

– Exceptionalii – Malcom Gladwell. Povestea succesului.

 

Si tot ar mai fi, dar ma opresc aici.