Este primul Black Friday pe care-l petrec “afara din sistem”. Si daca tot sunt spectator la fenomen am dat o raita pe site-urile participante sa vad cum le functioneaza instalatiile si daca au invatat ceva din epoca in care totul era “pe jos”, adica serverele.

Emag.ro a inceput la 7 si totul a fost si este ok, asa cum si era de asteptat pentru ca si anul trecut a fost la fel. Incarcarea a fost preluata prin forta bruta (distribuita pe mai multe servere), numarul de request-uri pe prima pagina fiind de aproximativ 180, enorm pentru o zi de BF unde majoritatea zdrobitoare a traficului incepe acolo.

Cam la fel sta situatia si la pcgarage.ro cu mentiunea ca prima lor pagina are 500 request-uri (LOL)

Surprinzatoare este diferenta intre sigmanet.ro si koyos.ro care ambele sunt pe magento si au in spate aceeasi echipa de programare. Prima pagina a sigmanet.ro este livrata din 4 request-uri (asa cum ar fi normal pentru toate site-urile, hai sa zicem maxim 10) iar cea a koyos.ro din 255…

Surpriza placuta a venit insa de la evomag.ro (cunoscut fiind faptul ca pana acum nu a ratat caderea serverelor niciodata, pierzand constant perioada de maxima nebunie) care reuseste sa incarce prima pagina din 16 request-uri (primul ecran), restul ofertelor incarcandu-se la scroll prin ajax.

Urmeaza F64.ro care are 345 request-uri si foloseste CDN cloudfront, clickshop.ro 110 request-uri si cloudfront, marketonline.ro cu 227.

Pana aici totul frumos, este de remarcat ca totul a stat sus, timpul de incarcare a sus numitilor nedepasind cateva secunde (maxim 8) ceea ce inseamna ca anul acesta lumea si-a cam facut treaba cum trebuie chit ca emag.ro a declansat isteria cu o saptamana mai devreme si toata lumea s-a luat dupa ei ca nu cumva sa ramana romanu’ fara bani (din cauza emag) pana la adevaratul Black Friday care este pe 29 Noiembrie.

Evident, nu pot sa nu verific daca si retailarii offline si-au facut treaba…

Domo nu se dezminte si e praf, semn ca nu are legatura cu online-ul, nu vreau sa aud scuze, e rusine mare sa faci pe tine cand esti major, mediagalaxy.ro la fel, si aici mai este o firma implicata – WhiteImage.net – care nu reuseste sa livreze niste amarate de poze (care nici macar nu sunt multe) din care sa afli ca la ei Black Friday se tine in magazine.  Altex.ro, ultimul intrat in lupta pentru portofelul “prospectului” de Black Friday este tavalit si cu chilotii in vine, gafaie precum Darth Vader, semn ca layout-ul ales este foarte potrivit.

Singurul retailer care sta in picioare cu serverele este Flanco si nu este intamplator pentru ca este fratiorul emag din retail iar baietii aia cam stiu ce fac si o fac bine. Desi si la Flanco Black Friday se tine in offline, ei au ales sa faca streaming din 3 magazine ale retelei. Uitandu-ma la ce se intampla acolo constat ca in brick&mortar nebunia nu e asa de mare, romanu’ preferand online-ul de Black Friday, este mai comod, mai rapid si mai transparent vis-a-vis de oferte reale sau fabricate. Din acest motiv traficul pe price.ro creste dramatic zilele astea desi nu exista nicio mentiune ca acolo s-ar organiza Black Friday.

Inca un lucru de apreciat la acest Black Friday 2013, semn ca lumea se maturizeaza: au disparut prostiile cu pret subventionat (gen mouse de 50 lei la 10 lei) si au aparut oferte si stocuri reale care nu se termina in 2 minute (stiu, mai sunt si exceptii).