In prezent peste 25 de milioane de website-uri folosesc Google Analytics. Asta inseamna mai mult de jumatate din site-urile active la nivel mondial.

Desi Google Analytics are si o implementare pe bani, marea majoritate a noastra folosesc versiunea gratuita pentru ca oricum iti ofera extrem de multe instrumente de analiza, pentru multi chiar mai multe decat stiu sa foloseasca. Cu alte cuvinte visul oricui: gratis si foarte bun.

O intrebare fireasca este de ce nu foloseste toata lumea Google Analytics? Pai este simplu: unii pur si simplu nu au nevoie, unii au nevoie dar nu stiu si altii sunt foarte bogati si isi permit alte unelte platite.

Revenind la titlul articolului, eu cred ca pentru niciun admin de site activ suma de 10$/luna nu reprezinta o problema avand in vedere valoarea acestui produs, iar daca anul are 12 luni si sunt (deocamdata) 25 milioane de site-uri active, ajungem la 3 miliarde $/an dintr-un condei.

Din 6 decembrie 2012 suita Google Apps nu a mai fost gratuita. Google Apps for Business reprezenta culmea gratuitatii, email in domeniul tau (gigistarshine.com), calendar, DTP (MS word-like), spreadsheet (MS excel-like), presentation (MS powerpoint-like), text chat (yahoo messenger-like), video&voice chat (Y mess, skype-like), google drive, google sites si altele, totul GRATIS. Visul oricarui roman (si nu numai) de a avea Mercedes nou cu zero kilometrii, gratis, full options, piele, geamuri electrice, 4×4, S-Class, 6.3 AMG care consuma apa si taxa la administratia financiara este zero. Cunoscatorii au prins conturi de 200 de emailuri, asa a fost la inceput si recunosc sincer ca si eu am pus botul la miere de timpuriu.

Genialitate lui Google este respectul pentru utilizator. Ai prins gratis, inseamna ca ai fost bine informat, ai raspandit stirea (m-am folosit de tine pentru reclama gratis = evanghelizare), foloseste in continuare ceea ce ai primit.

Am prieteni care au prins doar 50 de conturi gratis, au crescut si acum au 56 de utilizatori. Platesc lunar 56×5$/luna=280$ si sunt fericiti. Pentru ca vad valoarea produsului si ceea ce primesc in schimbul banilor depaseste asteptarea. Pentru carcotasii corporatisti am rugamintea de a calcula echivalentul Microsoft pentru serviciile Google.

Judecand dupa schimbarile actuale de licentiere open-source plus miscarea cu Google Apps, sunt convins ca mai devreme sau mai tarziu Google Analytics va fi complet monetizat.

Este doar o chestiune de timp, nu “daca” ci “cand”.