Cand ai fost ultima oara in fostul magazin universal Cocor, actual Cocor Store? De ce intreb? Pentru ca “e ceva putred in Danemarca”.

Cine s-a ocupat acolo de marketing a facut o treaba buna.

Desi putem sa jur ca numele magazinului este Cocor – galeria designerilor romani, uite ca nu-i asa, conform paginii “despre” : “COCOR Store este cel mai nou si mai modern centru comercial din centrul istoric al Bucurestiului. In urma unei investitii de 24,5 milioane euro, Cocor Store s-a redeschis in octombrie 2010 cu o parcare multilevel de 200 locuri si o suprafata inchiriabila de 10.000 mp in care gazduieste atat branduri internationale, cat si creatii ale celor mai cunoscuti designeri romani.”

Bun, deci au avut cateva campanii destul de agresive la radio si au comunicat Cocor – galeria designerilor romani, de aici si confuzia mea.

Au un website decent pentru un offliner pur-sange (nu va ganditi ca este magazin online, este doar de prezentare), website bine structurat si in cazul in care si firmele prezente acolo ar catadicsi sa-si actualizeze informatia ar putea fi si mai bun. Au prezenta in mediile sociale Facebook (mediu), Twitter (zero), blogosfera (slab), si-au asociat numele magazinului cu vedete autohtone (actori, regizori – prin Aleea vedetelor, prezentatori tv, creatori de moda), au parcare pe mai multe etaje dedicata clientilor (in zona respectiva este un cosmar sa vii cu masina) iar fatada magazinului arata foarte bine, te invita sa intri. Plus reclama la radio si accidental si pe la tv (posibil si media tiparita dar eu personal nu am contact cu ea).

Vrajit de reclame si avand gustul nostalgiei in minte (nu am mai fost in Cocor de mai bine de 10 ani) ieri m-am dus sa vad minunea. In primele zece secunde m-am intrebat daca are rost sau nu sa urc si la etaj! Intuneric si aproape nimeni.

PRODUSUL nu avea nicio legatura cu reclama.

Daca vrei sa ai un reper de discrepanta intre teorie si practica du-te sa vezi magazinul universal Cocor. Vrei sa vezi ce insemna sa se termine bugetul la fatada si sa nu mai ai bani si pentru amenajarile din interior, sa vezi cum poti (daca poti) cumpara ceva in semi-lumina, sa vezi cei mai plictisiti angajati intalniti vreodata (nu e vina lor, daca nu intra nimeni s-au plictisit unii de altii), sa vezi marfa parca adusa din “Europa” (ala din Colentina, asa ca sa fie clar), sa vezi statui si ornamente de magazin chicioase, daca vrei sa-ti tii banii in buzunar te duci la shopping in Cocor. Daca ai fost la Afi Cotroceni pune un “-” in fata si nu mai trebuie sa vizitezi Cocor-ul.

In ziua de azi, daca vrei macar teoretic sa ai parte de succes trebuie sa incepi cu PRODUSUL. Nu ai buget pentru ceva mare fa ceva mic dar fa-l REMARCABIL. Jumatatile de masura sunt primele pe care le vad prospectii (posibilii clienti) si daca nu reusesti sa creezi un cadru confortabil singurul succes il are firma de curatenie (care in loc sa curete 5 etaje curata doar parterul).

Si in online este la fel. Lumea este disperata sa foloseasca cea mai buna platforma online, face focus pe SEO/SEM/SERP, spameaza in draci pe email, pe facebook, pe twitter si mai nou pe pinterest.com in speranta ca la un anumit moment vor fi calare pe visul american. Degeaba ai cel mai bun marketing daca produsul tau e prost, mai ales “pe net” cea mai democratica zona din viata noastra, unde o prostie facuta azi este stiuta maine de toata lumea.

In ziua de astazi ducem o viata atat de sofisticata (desi multi nu sunt cu adevarat constienti de asta) incat nu este suficient sa vedem doar “fundita cadoului” ca sa deschidem si cutia. Acela este doar primul pas, ceea ce e in interior conteaza. NWradu are dreptate.

Si ca sa dau un exemplu din online si unde se poate ajunge cu grija fata de client, Apple, pentru cumparaturile online, trimite factura la doua zile DUPA trimiterea produsului din motive psihologice: cand cumperi (online) toata atentia ta este focalizata pe primirea produsului (ai trecut de bariera pune-in-cos | finalizeaza-comanda) si te simti un pic vinovat ca ai cheltuit bani, cand primesti produsul creierul bubuie de endorfine si de dorinta de a se juca cu noul gadget iar senzatia de bucurie dureaza minim sapte zile, la fix pentru a lua contact pe curba maxima de fericire (si orgoliu) cu factura care iti certifica faptul ca ai cheltuit prea mult pentru acel produs.

 

[Later edit] N-am apucat sa termin de scris, ca uite ce citesc: Cocor