Minim 4.000$. Citind acest articol vei vedea dece.

Un layout de website nu este doar o fata draguta (skin) asa cum cred majoritatea proprietarilor de site-uri sau a celor care vor sa “intre in online”. Este cartea de vizita a afacerii online si de multe ori poate face diferenta dintre succes si esec. Drept urmare, cel sau cei care il creeaza sunt adevarati arhitecti. Daca agentia (sau freelancer-ul) iti avanseaza un pret mai mic de 4.000$, undeva, ceva, este gresit. Crearea unui layout bun de site poate depasi o luna de zile si munca nu se termina la predarea fisierului .psd, trebuie urmarita si implementarea lui pe platforma de e-commerce (sau website de ce o fi el).

Ca orice lucru bun, construirea (atentie, nu desenarea) unui bun layout incepe cu studiul, studiul domeniului in care va activa (activeaza) viitorul website precum si a principalilor competitori. Si asta pentru ca fiecare domeniu de activitate si-a standardizat cumva “look”-ul din punct de vedere al aranjarii informatiei in pagina. Mai mult, concurenta trebuie observata si pentru functionalitatile oferite vizitatorilor, functionalitati care ar trebui sa se regaseasca (cel putin in proportie de 85-90%, eu personal prefer 120% ) si in viitorul layout.

Dupa alcatuirea draftului cu blocurile mari ce vor alcatui paginile viitorului website, consultantul UX (user experience) impreuna cu graficianul trebuie sa deseneze toate detaliile ce se vor regasi in produsul final si in acelasi timp sa scrie in detaliu functionalitatea fiecarui element (link, buton, mouse-over, etc) pentru programatori. In acest stadiu se alege paleta de culori folosita, accentele de culoare care evidentiaza zonele de actiune (cauta, pune in cos, compara, etc)  se preiau (mai mult sau mai putin restilizat) elementele cheie din vechiul layout (daca exista) pentru ca vizitatorii sa nu fie socati de noua imagine a site-ului si sa creada ca au ajuns in alta parte. Odata definitivat aspectul, acesta trebuie testat (in aceasta faza doar vizual) si de obicei cobaii sunt angajatii agentiei si cei ai clientului.

Vreau sa deschid aici o paranteza si anume la modificarile pe care sigur le va vrea clientul/proprietarul. Cu cat o agentie accepta o mai mare alterare a layout-ului prezentat, cu atat este mai slaba. Pentru ca daca agentia este ieftina (100-500eur) este clar ca nu are oameni profesionisti care sa faca toata treaba asta, iar daca nu este ieftina dar accepta modificari majore ale layout-ului insemna ca ori nu si-a facut temele bine, ori vaneaza doar banii clientului si nu se gandeste la satisfactia lui (care de fapt insemna satisfactia clientilor clientului lor). Intru-un cuvant: neprofesionisti.

Urmatorul pas implica si specialistul in marketing pe langa cei doi, grafician si UX guy, pentru zonele de interactiune si colectare a datelor vizitatorilor gen formulare de inscriere la newsletter, abonari la diverse alerte, mesaje de impulsionare a actiunii – tot ce implica “call to action” – zona “contul meu”, cosul de cumparaturi, etc. Mai exact, aceasta etapa reprezinta finisarea conceptului astfel incat vizitatorul sa fie stors de informatiile (sau actiunile) pe care le vrem de la el dar sa nu se simta violat ci sa aiba impresia de normalitate.

Completarea “caietului de sarcini” a layout-ului care va fi inmanat departamentului de programare continua cu descrierea tehnologiilor folosite si a modului de programare a viitorului website (HTML5, CSS3, tag-uri, rich snippets, css sprites, etc) facuta de consultantul SEO impreuna cu cel de marketing. Daca un consultant bun de marketing online poate asimila si – hai sa spunem asa – specializarile de SEO si UX, cu siguranta are doar notiuni de baza de programare si grafica.

In faza “beta” a proiectului, dupa ce departamentul de programare a construit site-ul (costul acesta este suplimentar) conform specificatiilor din “caiet”, urmeaza testele live de UX si A/B testing pe un esantion de clienti (eventual si vizitatori) pentru feedback de masa. Evident, vor urma corecturile necesare si apoi “LIVE” pentru toata lumea, toti vizitatorii.

Am zis 4.000$? Am mintit, asa ceva sigur se intinde pe cateva luni si costa 10.000$.