Daca vrei sa ai un website du-te si vorbeste cu prietenul tau care-l cunoaste pe “ala care face saituri”, mai mult ca sigur student (daca nu doar somer) si exact cum vrei tu: foarte ieftin.

Daca iti doresti o afacere online atunci citeste acest articol.

1. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te intrebi daca iti place afacerea pe care intentionezi sa o deschizi. Raspunsul este simplu daca deja o ai offline, dar daca esti la inceput de drum si in domeniul antreprenoriatului cel mai bine este sa faci o selectie de 5-7 domenii/business-uri, sa dai fiecaruia un scor emotional si apoi sa faci un fel de “brainstorming” cu cei apropiati tie. Exista riscul sa se schimbe ordinea aleasa initial dar asta nu este neaparat un lucru rau. Ai ales.

Citeste aici despre antreprenoriat. Daca ai ezitari, opreste-te acum.

Bun. Am ales domeniul (mancare livrata la domiciliu), am ales si segmentul (chiftelute) si am ales ca vom fi 100% online. Nu radeti, m-am interesat, nu exista niciun restaurant (sau fast-food) specializat in chiftelute si chiar acum pot da un exemplu de meniu: chiftelute de porc/vita/oaie/amestec, cu sos alb (smantana, vin, marar), cu sos de soia, chiftelute marinate, chiftelute de legume, chiftelute dietetice coapte la abur, chiftelute cu susan… etc, eu nu sunt bucatar si deja am un meniu cu 12 pozitii. Ideea este ca in acel segment trebuie sa excelezi.

2. Acum este timpul unei abordari analitice, se cheama studiul SWOT. Aici ai resursa. In urma analizei am ajuns la concluzia ca ai descoperit o nisa pe care nu activeaza nimeni (deocamdata), o piata de cateva sute de milioane de euro, foarte multi competitori traditionali cu experienta, trei segmente mari: generalisti, pizza-isti, chinez-isti.  Meniurile concurentei au in jur de 50-70 de repere iar primii 10 concurenti sunt foarte bine vazuti in piata, se bucura de incredere. Va fi greu.

Faptul ca va fi greu dar nu imposibil te face sa pleci la Bran cu prietenii in weekend si dupa 6 lazi de bere si 3 gratare ai gasit numele brandului: “Visul chiftelutelor”, sloganul: “Orice chifteluta viseaza la meniul nostru” precum si mantra interna pentru angajati: “Producem chifteluta perfecta” (chit ca acum esti doar tu, nevasta, mama si tatal tau).

Si pentru ca ai smartphone-ul la tine cauti pe google sa vezi daca esti original

visul-chiftelutelor

si daca domeniul internet este luat (visulchiftelutelor.ro si visul-chiftelutelor.ro)

domeniul

(sunt foarte curios in cat timp de la publicarea articolului vor fi luate aceste doua domenii)

Este important sa iei amandoua domeniile pentru a nu lasa posibilitatea altora sa-ti foloseasca/pateze brandul.

3. Este luni, ai ajuns in orasul tau (sa zicem Bucuresti) si treci la actiune: cumperi cele doua domenii de la RNC, vorbesti pentru inregistrarea marcii (o sa te enervezi cand vezi cat costa dar trebuie sa te gandesti ca merita investitia), firma deja o ai (daca nu tu, sigur unul dintre parinti), utilajele de lucru exista (oale, cratiti, aragaz) drept urmare a sosit timpul sa te gandesti la PRODUS. Mai exact, fiecare produs din meniu si meniul la modul general.

Avand in vedere limitarea/nisa aleasa, respectiv chiftelutele, dupa 3 carti citite: Sanda Marin, Jamie Oliver si Radu Anton Roman scalezi meniul la 50 produse “faine” adaugand ciorba de perisoare clasica, borsul cu perisoare de peste, chiftelute arabesti, biftec tartar, chiftelute “salam de biscuiti”, chiftelute “dobos torte”, inghetata (cupele tot forma de chifteluta au)… etc, astfel incat sa atingi toate cele dragi romanului: felu’ unu, felu’ doi si “dulcele”.

Gata. Setup-ul business-ului este gata. Este timpul sa te faci cunoscut. ONLINE. De ce online? Pentru ca iti poate asigura o crestere spectaculoasa daca faci lucrurile corect.

4. Website-ul.

In ceea ce priveste internetul trebuie sa-ti spun de la inceput ca trebuie sa uiti cuvintele “gratis”, “ieftin”, “simplu”, “repede”. Primul lucru pe care-l ai de facut este sa-ti fixezi un buget. In functie de domeniul de activitate acesta poate varia extrem de mult, o limita minima ar fi 20.000eur (maxima poate ajunge pana la cer). Daca nu realizezi ca ai nevoie de minim 20.000eur opreste-te acum. Altfel vei fi tentat sa intri in cercul vicios al mediocritatii. Daca nu crezi asta sau calculele tale sunt mai optimiste apeleaza la un consultant online ca sa faceti bugetul impreuna, sigur ti-a scapat ceva.

Revenind la “Visul chiftelutelor”, am stabilit un buget de 20.000eur si dupa ce ai vorbit cu consultantul ai stabilit urmatoarea impartire a lui:

– gazduire website: 10eur/luna -> 120eur/an

– instalare platforma online -> 500eur

– layout personalizat -> 1.000eur

– diferite plugin-uri pentru platforma -> 400eur

– un minim de seo -> 200eur/luna -> 2.400eur/an

– un minim de adwords -> 200eur/luna -> 2.400eur/an

– intretinere/programare platforma -> 200eur/luna -> 2.400eur/an

– consultanta web -> 3.000eur (asistenta pentru primele 6 luni)

– evenimentul de lansare -> 200eur

– pliante, carti de vizita -> 300eur

– salarii -> 6.000eur/an

– telefoane, internet, gaze, curent, apa -> 2.400eur/an

Aoleu, am depasit bugetul, iese 21.120eur/an si sigur am uitat ceva sa trecem… De ce un an? Pentru ca primul an este critic si doar dupa un an poti trage o concluzie clara daca vrei sa continui sau sa te opresti. Daca pleci la drum trebuie sa-ti faci bagajele corect.

Insist asupra celor doi termeni “gratis” si “consultanta”. Si inca unul in plus: TIMP. Prezenta online nu este gratis, internetul reprezinta un mediu care te poate propulsa catre visul american dar trebuie sa investesti bani si munca pentru a ajunge acolo. Consultanta este obligatorie in orice domeniu, sigur au fost altii inainte care s-au lovit de problemele de care tu urmeaza sa te lovesti. Singura resursa pe care nu o poti cumpara si se afla in dimensiune fixa este timpul. Daca pierzi vremea cu prostii si intri in prea multe detalii, vine altcineva si te depaseste.

5. Avem afacerea, avem website. E timpul sa o lansam.

Avand in vedere bugetul limitat, cel mai simplu este sa dam o petrecere cu toti prietenii tai, unde sa servesti toate chiftelutele din meniu, GRATIS (doar e petrecerea de lansare). Cu cat sunt mai multi prieteni si cunostiinte, cu atat mai bine. Dar obligatoriu trebuie sa faca poze si sa scrie live pe Facebook despre asta, chiar acolo la chef. Si sa dea si feedback, sa spuna ce chiftelute le-a placut, sa trimita link-uri (catre visul-chiftelutelor.ro evident) iar la plecare sa ia fiecare 10 pliante si 10 carti de vizita cu meniul si datele de contact ale “Visului chiftelutelor” pentru a le distribui prieteneste pe unde lucreaza ei.

6. Am lansat. Urmeaza promovarea. Bucure-te de perioada asta de liniste pentru ca daca faci chiftelute bune o sa ti se complice viata extrem de tare. Pana atunci pune mana si promoveaza site-ul peste tot, pe bloguri, pe forumuri, pe site-uri specializate dar nu uita core business-ul tau: CHIFTELUTA. Chifteluta perfecta.

(despre diferentiatori si buzz marketing intr-un alt articol…)

 

[Later edit]

un amic m-a tachinat astazi intrebandu-ma ce platforma ar fi buna pentru visul-chiftelutelor.ro

raspuns: wordpress cu plug-in woocommerce.